12.2.06

Compact flash Card σαν σκληρός δίσκος..

Πώς γίνεται?

Η αναφορά που έχω κάνει σε κάποιο άλλο πόστ για τις κατασκευές, έρχεται να επιβεβαιώσει και εδώ τα όσα τόνιζα τότε, και για την ακρίβεια :

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ γνώση της ηλεκτρονικής, και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στις κατασκευές....

Είχε παρουσιάσει το Elector (περιοδικού ηλεκτρονικού τύπου) μιά κατασκευούλα παρόμοια, πού στάθηκε η αφορμή τελικά να το φτιάξω.

Το θέμα είναι ότι κάτι τέτοιο στο εξωτερικό το βρίσκεις εύκολα, δεν μπορώ να πώ όμως το ίδιο και για εδώ γιατί αφενός δεν έψαξα πάρα πολύ, και εκτός των άλλων είπαμε..πειραματισμός και κατασκευές πάνω απ όλα, οπότε και προτίμησα να το φτιάξω!


Αυτές είναι οι ακιδοσειρές πού χρησιμοποιήθηκαν, και στη μέση η καλωδιοταινία IDE που κόντυνε όσο γινόταν, γιατί μου καρφώθηκε στο μυαλό να βάλω κάθετα την compact flash στην motherboard (λές και θα πηγαίναν σπινιάρωντας τα δεδομένα επειδή είναι πιο κοντά) φωτογραφία που υπάρχει στο πόστ : Κάνε τον παλιό σου υπολογιστή FireWall.

Δυσκολεύτηκα λίγο στην εύρεση υλικών και συγκεκριμένα στον κοννέκτορα, όπου τελικά τον παράγγειλα απ την Farnell στην Αγγλία, και για να 'κάτσει' στην πλακέτα δεν ήταν και τόσο εύκολο.

Εδώ την βλέπουμε πάνω στη motherboard.. φυσικά η φωτογραφία είναι με κινητό και κακό φωτισμό...

Την πλακέτα λοιπόν την παράγγειλα απ το elector και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή, τοποθετώντας επάνω της τον κοννέκτορα και δύο πυκνωτές μόνο!

Για να είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψει η compact flash (γιατί είναι και λίγο ακριβούτσικες, π.χ η 512MB έχει 55 ευρώ) χρησιμοποίησα μια τύπου PC COMPATIBLE την οποία και βρήκα πολύ εύκολα στο κατάστημα της COSMODATA στον Κολωνό.

Πράγματι ολοκληρώθηκε η κατασκευή, συνδέθηκε η καλωδιοταινία IDE στο PC, και ξεκίνησα κάνοντας φυσικά την απαραίτητη στάση στο bios.

Την αναγνώρισε κανονικά σαν hard disk, και συνέχισα.

Το μόνο πού έμενε ήταν να της "ρίξω" κάτι μέσα για να δουλέψει, π.χ ενα λειτουργικό, και επειδή πήρα μιά 512 MB ήταν υπεραρκετή για να την βολέψω με μιά διανομή linux.

Ετσι της έβαλα το firewall, όπου την ''έκοψε '' σε 4 partition(τόσα χρειάζεται το smoothwall-firewall)για να λειτουργήσει.

Βέβαια αν μιλάμε για firewall με σκοπό να εγκατασταθεί σε κάποια εταιρία, εννοείται θα χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο σκληρό, μόνο και μόνο για το log file (αρχείο καταγραφής).

Τα πλεονεκτήματα άπειρα:

Δεν έχει τον όγκο του σκληρού, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη από γραμματόσημο, δεν κάνει θόρυβο όπως ο σκληρός, δεν θερμαίνεται, η κατανάλωση περιορίζεται σε κάτι λίγα mA, και το κυριότερο δεν έχει κινούμενα μέρα όπως ο σκληρός. (κεφαλές , κ.λ.π)

Υποστηρίζει DMA MODE, και τρέχει σε DOS95, 98, 2000, XP, LINUX, UNIX κ.λ.π

Εννοείται επίσης ότι πολύ υλικό για τις κάρτες αυτές υπάρχει και εδώ, στο internet.

Ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι η ταχύτητα πρόσβασης.

Στον ειδικό τύπο όλο και πιο πολύ συναντάμε κατασκευές embedded systems(έτσι αναφέρονται) με χρήση τέτοιων καρτών.

Δεν υποσχέθηκα και τις καλύτερες φωτογραφίες, αλλά όλες είναι με κινητό τηλέφωνο!

Στον κοννέκτορα που φαίνεται μπροστά απ την ακιδοσειρά ζορίστηκα αρκετά να τον φτιάξω, γιατί έπρεπε να κολλήσω ένα-ένα τριχόσυρμα να το πώ έτσι, λόγω του ότι ο κοννέκτορας της Farnell ήταν SMD,(επιφανειακής στήριξης) και δεν "καθόταν" καθόλου στο πλακετάκι.

Απορίες, ερωτήσεις, σκοτεινά σημεία, τα περιμένω εδώ, η και στο e-mail μου, αλλά προσωπικά θα θελα εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: