8.3.06

Μετατροπή κινητού...σε κοριό, η ότι άλλο θέλουμε!

Σε κάποιο πόστ είχα υποσχεθεί αυτή την κατασκευούλα, όπου απευθύνεται σε άτομα με...κότσια, γερά νεύρα, αυτοπεποιήθηση, και ΒΑΣΙΚΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ στις κατασκευές!!

Το φλάς το έφαγα στη δουλειά, όταν αποφάσισα να αλλάξω τα φώτα σε ένα παλιό κινητό που είχα στο συρτάρι, θέλωντας να το κάνω κάτι άλλο....εκτός απο κινητό!

Είπαμε μας αρέσουν οι κατασκευούλες, τα πειράματα, οι χακιές, και γενικά είμαστε ανήσυχα άτομα!!

Αρκετά ο πρόλογος, το πιάσατε το υπονοούμενο, άλλωστε πρόσφατες οι ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΤΗΣ VODAFONE, ας είμαστε και μείς μεσα στις εξελίξεις, εκτός κι αν το "ξεκούρδισμα" του κινητού απαγορεύεται και δεν το ξέρω!
Αυτό λοιπόν είναι ένα κινητό παλιό που είχα, το οποίο όλοι το ξέρετε, και επειδή δεν μ αρέσει η γκρίζα διαφήμιση έσβησα το λογότυπο.

Σας το δείχνω απλά για να ξέρετε πιο μοντέλο χακεύτηκε, άλλωστε όποιο θέλω το κάνω ..σε τεύχη.

Εδώ βλέπουμε το κουφάρι του, γιατί τα "εντόσθια" αφαιρέθηκαν.

Απ την πίσω πλευρά πάλι το κουφάρι του, η ότι απέμεινε απ αυτήν!

Θα χρειαστείτε λεπτό κολλητήρι, το πολύ 25w (κατα προτίμηση με ρύθμιση θερμοκρασίας) κοφτάκι, μυτοτσίμπιδο, μεγεθυντικό φακό (αλλιώς θα σου βγούν τα μάτια), χεράκια καθαρά (μιλάω σοβαρά, αν είναι δυνατόν γαντάκια χειρουργικά) για να μην αφήνουμε λίπη στην ευαίσθητη πλακέτα, βραχιόλι γείωσης, γιατί έτσι και περάσει στατικός ηλεκτρισμός....πάει κατ ευθείαν στον κάδο, και το βασικότερο μιά καρτούλα sim.

Προσωπικά πήρα μία με 20 ευρώ, τύπου a la carte, εσείς βάλτε όποια θέλετε.

Ξεκαθαρίζω και λέω ότι η κατασκευή είναι πολύ μικρή, οι φωτογραφίες είναι με κινητό επι τόπου, και δεν υπήρχε περίπτωση να πάω σε φωτογράφο να μου τις βγάλει πιο κοντινές!

Αν κάτι δεν καταλαβαίνετε ρωτήστε!

Ανάθεμα κι αν ξεχωρίζει τίποτα, αλλά θα προσπαθήσω να βγάλω καθαρότερες!

Πάνω στην πλακέτα έχω κολλήσει απ ευθείας την μπαταρία με πιστόλι θερμόκολλας.(σιλικόνη).

Κάτω αριστερά κολλήθηκε το πυκνωτικό μικροφωνάκι επίσης απ ευθείας, δεξιά το μαύρο που φαίνεται είναι ένα κοννεκτοράκι από τροφοδοσία για floppy (επίσης βάζετε ότι βυσματάκι θέλετε) που βρήκα μπροστά μου, και στο κέντρο ακριβώς είναι η sim, η οποία είναι το πρώτο " αγγούρι " της κατασκευής!

Διακρίνεται λίγο καλύτερα το τελειωμένο στάδιο της πίσω πλευράς.

Εδώ η sim είναι κολλημένη όρθια, και όχι όπως στην πιο πάνω φωτογραφία που φαίνεται λίγο μαζί με τη βάση της.

Φαίνονται λίγο τα 3 καλωδιάκια στο κέντρο, το μικρόφωνο, και ο κοννέκτορας.Η κάρτα (sim) βρίσκεται και αυτή τυλιγμένη με αλουμινοταινία.

Το όλο εγχείρημα θέλει πάρα πολύ προσοχή!!

Συγκεκριμένα:

Εκοψα με κοφτάκι περιμετρικά την sim, γιατί μας ενδιαφέρει μόνο το κέντρο της και όχι το υπόλοιπο σώμα.

Το " αγγούρι " ήταν να κολλήσω την sim απ την μία πλευρά της απ ευθείας στην πλακέτα, και με 3 πολύ ψιλά συρματάκια απ την άλλη πλευρά.

Η sim έχει 6 ακίδες, και άλλη λύση δεν υπάρχει εκτός του να γίνει κολλητή!

Προσοχή γιατί κάποια στιγμή και μετά δουλεύετε στα τυφλά, χωρίς οθόνη και πληκτρολόγιο!!

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσετε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, (και πρίν ξεκινήσετε το ξεχαρβάλωμα του), την κάρτα να μην περιμένει pin, να απενεργοποιήσετε τον βομβητή, τον αρχικό χαιρετισμό και λοιπές αχρείαστες μπούρδες, και να μπαίνει κατ ευθείαν σε λειτουργία!!

Αυτό που φαίνεται πάνω απ την μπαταρία που γυαλίζει (λόγω χάλια φωτισμού) είναι η ενσωματωμένη κεραία......το δεύτερο " αγγούρι " που λέγαμε!!

Εδώ φαίνεται πιο ξεκάθαρα η κεραία(το κομμένο αλουμίνιο), και τα δύο επίχρυσα pins που την συγκρατούν ακριβώς στην ίδια θέση με του κατασκευαστή.

Κάτω απο την κεραία τώρα, φαίνεται η μπαταρία, όπου πολύ προσεχτικά αφου πέρασα δύο στρώσεις χαρτοταινίας, τύλιξα την μπαταρία με αλουμινοταινία, με σκοπό την προστασία της, αλλά και την θωράκιση της σε EΜΙ(Electromagnetic interference), ή αλλιώς ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές.

Εδώ τώρα θέλει πολύ " μαγκιά " να αφαιρεθεί απ το καπάκι που ήταν, να μην τσαλακωθεί!!!, και να κολληθεί ΑΚΡΙΒΩΣ!!!! στα σημεία του κατασκευαστή, γιατί μιλάμε για πολύ υψηλές συχνότητες με πολύ μικρή ισχύ.

Εννοείτε ότι μιλάμε για την κεραία.

Γι αυτή την δουλειά ευτυχώς υπάρχουν δύο επίχρυσα pins!

Αυτή είναι η μπροστινή πλευρά, όπου έχω κολλήσει προσωρινά με σειλοτέιπ το πληκτρολόγιο μεμβράνης, και πιό πάνω φαίνονται οι θέσεις της οθόνης, και του ακουστικού....ταπωμένες!

(Ηθελα να καλέσω το κινητό μου να το δοκιμάσω σε εκπομπή και λήψη)

Και αυτή είναι η τελική μορφή της πρόσοψης, επίσης με 2 στρώσεις χαρτοταινίας, και 1 στρώση αλουμινόφυλλου, για προστασία γενικώς, αλλά και σαν θωράκιση ΕΜΙ.

Η επόμενη φωτό(όταν αξιωθώ) θα είναι όλη η κατασκευή βουτηγμένη σε υγρό πολυεστέρα, για να μην φαίνεται πιά τίποτα απολύτως, μιάς και το μόνο που θα θέλουμε είναι το διακοπτάκι για το 0n-off, η κάψα (μικροφωνάκι), και το βίσμα για την φόρτιση του.

Συνοπτικά έχουμε και λέμε :

Δέν χρειάζονται : πληκτρολόγιο, οθόνη, μεγαφωνάκι, buzzerάκι(βομβητής), και το μοτεράκι του δονητή!

Θέλουμε μόνο την κύρια πλακέτα, και το μικροφωνάκι, συν μια είσοδο για την τροφοδοσία του!

Ωραίαααααα!!! και πές ότι τελειώσαμε, αν το καλέσουμε ποιός θα το σηκώσει?

Πάντως όχι ο ΚΟΡΩΝΙΑΣ!!

Λοιπόν...

Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τώρα την αυτόματη απάντηση, και για να γίνει αυτό θα βάλετε την πυκνωτική κάψα μικροφώνου που υπάρχει ήδη στο τηλέφωνο, (μπορείτε να βάλετε και όποια άλλη θέλετε εσείς χωρίς κανένα πρόβλημα) στα σημεία που συνδέετε η ανοιχτή ακρόαση(hands free), ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ!!!

Αυτό το κάνουμε γιατί μερικά τηλέφωνα πρέπει να έχουν συνδεμένο το hands free, (η με κάποιο τρόπο να το ξεγελάσουμε, ώστε να νομίζει ότι "βλέπει" το hands free )για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία αυτόματης απάντησης, αλλιώς όσο κι αν ψάξετε δεν θα την βρείτε πουθενά στο μενού!

Καλό είναι και αυτή η ρύθμιση να γίνει στην αρχή, για να μην δυσκολέψετε τη ζωή σας μετά!

Το αποτέλεσμα τέλος θα είναι, όταν το καλείται να απαντά αυτόματα, και να ακούτε τα πάντα στο χώρο που το έχετε,....και όχι μόνο!

Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν :

baby sitting

Μπορεί να είναι δίπλα στην κούνια του μωρού, και όποτε καλούμε απ οπουδήποτε, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα,(π.χ, γιαγιά, αλβανή, ρουμάνα) να ακούμε τα πάντα!

Αυτοκίνητο

Κάπου χωμένο μέσα στο αυτοκίνητο, με τάση απ την μπαταρία, ώστε ακόμα καί αν μας το κλέψουν, και αφαιρέσουν τους πόλους, αυτό έχει την δικιά του μπαταρία πού κρατά για δυο-τρείς μέρες....

Πιστεύω προλαβαίνεις μέσω αστυνομίας και εταιρίας κινητού να πλησιάσεις βάση σήματος σε μιά πάααααρα πολύ κοντινή απόσταση και να το ξαναβρείς, εκτός αν τα λαμόγια έχουν πολύ δουλειά με τις υποκλοπές, και δεν προλαβαίνουν!!

Γραφείο

Τ αφήνεις στο γραφείο και εν απουσία σου, σε τακτά διαστήματα καλείς και ακούς τα "γλυκόλογα" πού λένε για σένα οι συνάδελφοι σου, που σε θαυμάζουνε!!....χε..χε!

Ενα ζευγάρι ηχείων υπολογιστή λοιπόν που βρήκα μπροστά μου έγινε τελικά το κουτί της κατασκευής.

Εδώ απ την μέσα πλευρά διακρίνεται το μικρόφωνο κάτω, το ηχειάκι στο κέντρο, και πάνω αριστερά στη γωνία το μπουτονάκι (button) για το ON-OFF, κολλημένα με πιστόλι θερμόκολλας.

Σιγά μην φαίνεται ότι μέσα σ αυτό το ηχειάκι υπολογιστή υπάρχει :

1 κινητό τηλέφωνο, 1 μπαταρία, ένας ενσωματωμένος ενισχυτής 2 βαττάκια!! πού τροφοδοτείται απ τα 3.7 Volt του κινητού, που ακούγεται τέλεια,(χωρίς τσιρίγματα και μικροφωνισμούς) και με 3 μέρες αυτονομία!!!!!!!!!.

(Πάνω δεξιά φαίνεται το ενδεικτικό ledάκι, και αριστερά η μαύρη τελεία είναι το ON-OFF.)

Η πίσω πλευρά, όπου "δανείστηκα" την κάτω πλευρά του τηλεφώνου, ώστε να φορτίζει, και να είναι και φορητό ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Προσωπικά το ονόμασα safety box, και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άτομα κατάκοιτα, ασθενείς, ηλικειωμένους, και ότι άλλο σκεφτείτε,....χωρίς καμία εξιδείκευση απο μέρους τους.

Ούτως η άλλως το σύστημα απαντά μόνο του, έχει ικανοποιητικό ring, (χτυπά μόνο μία φορά για να προειδοποιήσει ότι έρχεται εισερχόμενη), και η ένταση είναι ικανοποιητική ακόμα και όταν κοιμάται ο άλλος.

Απειρες οι εφαρμογές του......βάλε το μυαλό σου να δουλέψει!

Ολα εγώ θα στα πώ....?

11 σχόλια:

rene είπε...

καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει τροπος να γινει αυτη η κατασκευη χωρις να χαλασει το κινητο. αν δηλαδη μπορει να λειτουργει κανονικα κ να φαινεται φυσιολογικο.
ευχαριστω εκ των προτερων.

Μιχάλης Μπακόλας είπε...

Καλησπέρα και σε σένα ...rene.
Η απάντηση είναι διπλή, και εξηγούμαι: Ναί,...και όχι!
ΝΑΙ, γιατί είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ΜΟΝΟ η εταιρία κινητής τηλεφωνίας μέσα απ το υπερμενού που υποστηρίζει (στην ουσία σου 'ανοίγει' το μικρόφωνο του κινητού σου ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ τα πάντα στο χώρο σου), η των 'Μεγάλων' πρακτόρων η σχολή.(καλόπαιδα της Ε.Υ.Π και λοιπών 'οργανισμών' κατόπιν κυβερνητικής εντολής βέβαια).
ΟΧΙ.........γιατί όση τεχνογνωσία και να χεις σαν ιδιώτης στις κατασκευές, είναι αδύνατο να κάνεις ένα κινητό να φαίνεται απείραχτο....και φυσιολογικό, κι αυτό όχι γιατί δεν έχεις η δεν μπορείς να βρείς τα εργαλεία, ΑΛΛΑ...τα σχέδια του συγκεκριμένου κινητού, και όχι μόνο.

Γι αυτή τη χρήση εφευρεθήκαν κάτι χαζολοίδια πουτα λένε...'κοριούς'... (^_^)

Πάντως εκτιμώ το ότι το βρήκες και εσύ ενδιαφέρον, όπως αρκετοί άλλοι φίλες και φίλοι, ρωτούν ακόμα και στέλνοντας e-mail που φυσικά νιώθω ευθύνη να τους απαντήσω.

Πιστεύω να σε κάλυψα στην ερώτηση σου, και σ ευχαριστώ γι αυτήν επίσης.

Μπορεί να μπορώ να σε βοηθήσω καλύτερα επίσης, ΑΝ....μου πείς τι έχεις στο μυαλό σου!

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΜΟΥ..ΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.ΓΙΝΕΤΑΙ?

Μιχάλης Μπακόλας είπε...

OXI

Τότον είπε...

Γειά σου φίλε,
ήρθα στο μπλόγκ σου ψάχνωντας για πυκνωτική κάψα.
Να σε ρωτήσω, πήρα μία πυκνωτική μικροφωνική κάψα και κόλλησα καλώδιο στις δύο "επαφές" που έχει από πίσω η κάψα αλλά δεν ακούγεται. Μήπως πρέπει το ένα καλώδιο να κολλήσει στο περίγραμμα της κάψας και το άλλο στην"επαφή"; Αν μπορείς να με βοηθήσεις! Πολύ ενδιαφέρον το μπλόγκ σου και πολύ καλή η απάντηση σου στην προηγούμενη ερώτηση!Ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Τότον είπε...

Πολύ καλή η κατασκευή, αλλά έχω μία ερώτηση ασχετη με το θέμα της ανάρτησης. Πήρα μία μικροφωνική πυκνωτική κάψα η οποία στο πίσω μέρος έχει δύο "επαφές". Εκεί κόλλησα τα καλώδια, στην άλλη μεριά του καλωδίου το βύσμα, το συνδέω στο ενισχυτή αλλά τίποτα. Άλλαξα τα καλώδια ξανά τίποτα, το χτυπάω, το φυσάω, τίποτα. Μήπως κάνω κάτι λάθος στην σύνδεση;
Πολύ ενδιαφέρον το μπλόγκ σου και πολύ καλή η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση που σου έγινε!
Ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Μιχάλης Μπακόλας είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ερώτηση σου:
Μπές σε ένα τεχνικό forum να σε βοηθήσουν, η ψάξε στο Google για "συνδεσμολογία πυκνωτικής κάψας 2 ακίδων και θα σου απαντήσει"..(το google)
Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Make Art είπε...

ΘΑ HΘEΛA NA PΩTHΣΩ EAN MΠOPEIΣ NAΔIABAΣEIΣ AΠO THΛEKAPTA TA THΛ. ΠOY EXOYN ΓINEI..

EYXAPIΣTΩ.. altsol1971@gmail.com

Make Art είπε...

ΘA HΘEΛA NA PΩTHΣΩ EAN MΠOPEIΣ NA ΔIABAΣEIΣ TA THΛ. ΠOY EΓINAN AΠO THΛEKAPTA ..

EYXAPIΣTΩ ..

Μιχάλης Μπακόλας είπε...

Οχι, δεν μπορώ να διαβάσω τηλέφωνα που έγιναν απο τηλεκάρτα

Ανώνυμος είπε...

θελω ν ξερω που μιλαει ο δικος μ οταν ειναι στο δωματιο τ. γινετε?