15.4.06

Φτιάξε τον δικό σου Skype Server!


Ας αφήσουμε τις χαιρετούρες και ας μπούμε κατ ευθείαν στο θέμα!

Το κυριότερο είναι ότι θέλει σύνδεση adsl, (για να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής) και όχι dial up για νά πετύχουμε αυτά που θέλουμε...

Βέβαια για την εμπειρία και μόνο, και έτσι το δοκιμάζουμε.

Τι είναι όμως το SΚYPE ?.....γιατί κάποιοι συνάνθρωποι μας μπορεί να μην το γνωρίζουν!

Οπως μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έφερε τα πάνω-κάτω στο θέμα των χρεώσεων και μόνο, (δεν είναι λίγο πράγμα) των τηλεφωνημάτων!!

Επίσης ότι κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους (εταιρίες κινητής τηλεφωνίας...αλλά και σταθερής) βλέπωντας κάτι τέτοιο να γίνεται πρωτοσέλιδο....και μ αρέσειιιι!!

Εσεις τώρα.... δεν καταλάβατε ποια εφημερίδα είναι, γιατι είπα να χρωματίσω λίγο τον τίτλο!

Βέβαια η ανταπάντηση δεν θα αργήσει και απο αυτούς να έρθει, και απ ότι μου παν οι έγκυρες πηγές μου..το μελλοντικό σενάριο που θα παίξει είναι το εξής :

Aν έσυ έχεις π.χ vodafone (korio*), και έχει και ο άλλος vodafone (korio*) θα μπορείτε να καλείτε ο ένας τον άλλον σαν να υπάρχει εσωτερικό νούμερο..χωρίς χρέωση).

Το πιο πάνω σενάριο ήδη παίζει σε εταιρικούς λογαριασμούς, με παράδειγμα την εταιρία που εργάζομαι όπου τα κινητά μας ανήκουν σε εικονικό δίκτυο (VPN), με συνεχόμενους τετραψήφιους αριθμούς.

Το σχήμα αυτό θα είναι η αποφασιστική επόμενη κίνηση και στους υπόλοιπους πελάτες (ιδιώτες) εκτός των εταιριών...γιατί το ήδη υπάρχον μοντέλο χρέωσης...εε, είναι λίγο ακριβό!!

Να σας πώ κι ένα μικρό μυστικό??

Το ξέρατε ότι όταν είστε π.χ στην Αθήνα, και καλείτε μια περιοχή της Ελλάδας (ας πούμε θεσσαλονίκη) το τηλέφωνο σας μεταβιβάζεται στην πρώτη κοντινή του κυψέλη....αλλά απο κεί και πέρα η ίδια η εταιρία κινητής τηλεφωνίας ανεβαίνει χωρίς χρέωση μέχρι την θεσσαλονίκη..κατ τ άλλα εσύ, εγώ κι ο καθένας μας πληρώνουμε standard ποσό για όλη την ενδοχώρα......

OOOOOps!!!

Λέμε δηλ. για άλλη μια φορά το γνωστό ελληνικό τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι.....

Η χρέωση λοιπόν θα αφορά μόνο δίκτυα και υπηρεσίες εκτός της ίδιας εταιρίας...πολιτική που πιθανόν θα ακολουθήσουν, η θα μας σερβίρουν όλοι μαζί παράλληλα!

Για το συγκεκριμένο θέμα...νομίζω ότι λέγετε ΑΓΓΟΥΡΙ....που όσο πιο βαθιά μπαίνει, τόσο πιο πολύ πονάει!!

Ετσι είναι...όταν θα μπορούν να έχουν όλοι adsl, και συσκευούλες αυτόνομες VoIP με φθηνή χρέωση, η και τα pc τους μόνο με την εφαρμογή...τόσο θα πονάνε κάποιοι.

Skype λοιπόν είναι Τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ, η αλλιώς το αποκαλούμενο VoIP (Voice over Internet Protocol).

Προσωπικά το δουλεύω πάνω απο ενάμιση χρόνο...στην αγαπημένη μου πλατφόρμα (Linux), όπου και υπάρχει για αρκετές διανομές.. φυσικά με τον πηγαίο κώδικα,....που σου επιτρέπει να το ξεβρακώσεις και να δείς αν υπάρχει κακόβουλο στοιχείο μέσα!!

Μπορεί βέβαια να το εγκαταστήσει ο καθένας στο pc του, είτε windows έχει, είτε linux, και να το δουλέψει και αυτόνομα σαν εφαρμογή να δει αν του αρέσει κι όλας.

Αγγλικά ξέρετε, μεγάλοι άνθρωποι είστε..μια βόλτα στο site και θα καταλάβετε τι γίνεται.

Εδώ όμως ΔΕΝ θα πώ περισσότερα γιατί ο σκοπός είναι να φτιάξουμε έναν Skype Server, (αλλωστε αυτό είναι το θέμα) που θα τρέχει σε φθηνό hardware, (υπολογιστικό σύστημα) σε λειτουργικό Linux, (για αξιοπιστία) εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, το αποκαλούμενο 24/7 για αυτούς που γνωρίζουν, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα pc όπου μόνο την πρώτη φορά χρειάζεται οθόνη, πληκτρολόγιο, CD-ROM, floppy, mouse και λοιπά, για την ρύθμιση του.
Αφού το ρυθμίσουμε, τα ξηλώνουμε, και το έχουμε στην άκρη του σπιτιού μας, η της επιχείρησης μας..και το ξεχνάμε!!

Υπήρχε η ιδέα να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά και adsl δεν έχω (για να το χαρώ), και εκδότης δεν είμαι για να το παρουσιάσω...

Οπως καταλάβατε με προλάβαν οι εξελίξεις.. αλλά χαλάλι που λέμε!

Ενα απο τα αγαπημένα μου περιοδικά είναι και αυτό της φωτογραφίας..όπου κάπου στις τελευταίες σελίδες του έχει αυτή την κατασκευούλα, και εγω απλά.... θα την αποδώσω στα ελληνικά!

Η σχετική σελίδα με την κατασκευούλα...για να συνεχίσουμε κι όλας!

Κατασκευάζοντας τον Skype Server πρέπει να δούμε τι χρειάζετε απο software, αλλά και απο hardware!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Διανομή FEDORA CORE 3

(Επίσης υποστηρίζεται η SUSE 9, MANDRIVA 10.1 , και DEBIAN 3, η νεώτερη).

Λόγω του ότι η υποστήριξη σε add-on για το Skype σε linux είναι περιορισμένη και χρειαζόμαστε το κομμάτι του SkypeMate για την δουλειά μας, θα περιοριστούμε στην διανομή Fedora Core 3.

Η Fedora μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το κρεβάτι δοκιμών (test bed) της RED HAT, όπου σχεδόν ανάλογη τακτική ακολουθεί και η Novell με το OSS απ την στιγμή που εξαγόρασε την SUSE.

400 MHZ επεξεργαστή!!

128 MB RAM.

10 MB κενό χώρο στον σκληρό δίσκο, οπου ο δεύτερος μπορεί να είναι 10 GB το πολύ.

Κάρτα ήχου.

(Η κάρτα θα πρέπει να υποστηρίζεται σαν hardware απο το linux και να παίζει με ALSA).

ADSL γραμμή φυσικά!!

Skype to Phone Adapter.

Αυτό είναι το skype to Phone adapter που χρησιμοποιώ εγώ..μπορεί να μην έχω adsl, αλλά έχω πειράματα.

Το βρίσκουμε πλέον παντού, γύρω στα 60 ευρώ αν θυμάμαι καλά!

Το μόνο απαραίτητο πράγμα που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι το Skype στο linux είναι μία Qt εφαρμογή, και ότι το API χρησιμοποιεί το D-BUS.

Απενεργοποιούμε επίσης το screen saver όταν εγκαταστήσουμε την διανομή Fedora, γιατί δεν θα υπάρχει κανένα screen να το κάνουμε save στο μέλλον.

Επίσης το power stand-by γιατί θα έχουμε πρόβλημα και είναι αυτονόητο!!

Μέχρι αυτού του σημείου που διαβάσατε και μπορούσαν να το κατανοήσουν και οι χρήστες Windows έχει καλώς!!

Παρακαλώ όπως αποχωρήσουν πλέον, γιατί αρχίζουν οι οδηγίες εγκατάστασης για Linux που θα μεταφερθούν αυτούσιες απ το περιοδικό...και είναι λίγο ακατανόητες για χρήστες των Win.

Σαφώς λοιπόν και τους ευχαριστώ!!!! (^_^)

1. Πρώτα συνδέουμε το usb adapter, και κατόπιν επάνω του την τηλεφωνική γραμμή.

2. Εχουμε εγκαταστήσει την διανομή και μπαίνουμε στο γραφικό περιβάλλον της.

3. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το Skype σε RPM (εύκολη λύση), η αν είμαστε κονσολιέρηδες ( Command Prompt) με το χέρι γράφουμε το /etc/dbus-1/system.d/skype.conf που θα το δημοσιεύσω αν και εφ όσον προκύψει απο δική σας ζήτηση.

4. Κατόπιν ξεκινάμε το skype και κάνουμε login.

5. Βεβαιώνουμε ότι ξεκινά αυτόματα στο login, και τσεκάρουμε το box {remember my password}.

6. Αν θέλουμε τον Skype Server για χρήση 24/7 θα πρέπει να δείξουμε και στους άλλους χρήστες το status μας, που θα πρέπει να είναι συνεχώς on line.

7. Γυρνάμε σε superuser mode πληκτρολογώντας su, και δίνουμε τον κωδικό του root.

8. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το SkypeMate.zip αφού βεβαιώσουμε ότι τo skype to phone adapter που θέλουμε είναι συμβατό...καλό είναι να το κάνουμε πρίν το αγοράσουμε!!

9. Αλλάζουμε την άδεια χρήσης για να εγκαταστήσουμε το SkypeMate , και να το κάνουμε εκτελέσιμο δίνωντας:

skype@fc3 : ~$ chmod +x (άδεια που θέλουμε) install-SkypeMate.

10. Κατόπιν τρέχουμε το install πρόγραμμα.

skype@fc3 : ~$ ./install-SkypeMate.

11. Βγαίνουμε απο superuser mode και κάνουμε reboot....οπου και ξανακάνουμε login.

12. Διπλό κλίκ στο εικονίδιο του SkypeMate στο desktop (/usr/din/SkypeMate το path του).

Θα πρέπει να δούμε λοιπόν ένα παράθυρο όπου μας ρωτά αν μπορεί να δώσει άδεια στο SkypeMate να χρησιμοποιήσει το API του για να ξεκινήσει το Skype.

Τσεκάρουμε το box Do not ask me again, και πατάμε Yes.

13. Επιλέγουμε το usb to phone adapter σαν audio device για τις κλήσεις, μέσα απ το μενού του skype.(Tools->Options->Hand/Headsets).

14. Επόμενη δοκιμή είναι να καλέσουμε το γνωστό echo 123 call-testing service να δούμε αν δουλεύει.

Αν θέλουμε να καλούμε σταθερά και κινητά θα πρέπει να αγοράσουμε χρόνο SkypeOut, και αν θέλουμε να λαμβάνουμε κλήσεις θα πρέπει να είμαστε γραμένοι στο SkypeIn.

Το ευχάριστο είναι ότι όλα βρίσκονται στο site του Skype, και το ακόμα πιο ευχάριστο (επιτέλους!!) είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται στο μοντέλο των cheap rates!!

Δεν μας έχουν δηλαδή στην ίδια μοίρα με την Ελβετία!!!..(χιούμορ)

Πηγή ενημέρωσης : www.linuxjournal.com/article/8644.

Συνεχίζεται.............πολύ-πολύ σύντομα!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nai re file Mixali...alla apo oti eida stis xrewseis toso pros kinita oso kai pleon pros stathera ,den simferi katholou.
Sigrina tis xrewseis kai kateliksa oti ta paketa twn etaireiwn kinitis einai ftinotera gia to eswteriko.