28.4.06

Φυσικά....Tetris!! (για δυνατά μυαλά!)


Ενα μαθηματικό θαύμα, (όπως υπάρχουν κι άλλα) που προσωπικά πολύ μ ενθουσιάζει.

Το ελληνικής (μάλιστα! καλά ακούσατε) καταγωγής παιχνίδι με τις απίθανες επιστημονικές και ψυχολογικές προεκτάσεις!..

Το Tetris είναι απ τα παλαιότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια και έχει κατασκευαστεί πριν από περίπου 25 χρόνια από τους Ρώσους μαθηματικούς Alexei Payitnov , Dmitri Pavloski και Vadim Gerasimov της Soviet Academy of Science.


Αρχαία ελληνική μαθηματική επιστήμη, σύγχρονη Συνδυαστική Γεωμετρία, θεωρήματα μη πληρότητας του Godel, διάσημοι επιστήμονες όπως ο πολύς Roger Penrose, ολόκληρα προγράμματα του M I T , αλλά και ερευνητικά κέντρα έχουν εμπλακεί στην εύρεση ενός μαθηματικού μοντέλου που να δίνεται επιτέλους ΛΥΣΗ σ αυτό το " παιχνίδι" !!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ TETRIS!!!

Όταν οι αρχαίοι κάτω απ το όνομα πεντόμινο, ένα σαφώς δυσκολότερο παιχνίδι-επινόημα, απασχολούσαν πνευματικά και διασκέδαζαν τα παιδιά τους, κατανοούμε ακόμα μια φορά με δέος, τι είδους μυαλά παρήγαγαν αυτόν τον μέγα Πολιτισμό του Μέτρου, και της Αρμονίας.

Στο Tetris τώρα, οι Ρώσοι μαθηματικοί υποβάθμισαν το πεντόμινο σε τετρόμινο, εξ ου και το όνομα Τετράς- Tetris!

Αυτό ήταν υποχρεωτικό αφού αλλιώς η μαθηματική περιγραφή του προβλήματος σε επίπεδο Η/Υ υπό μορφή αλγόριθμων και, ακολούθως προγραμμάτων, όπου ο κάθε παίχτης και όχι ο υπολογιστής καθοδηγεί την εξέλιξη, ήταν ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΗ!!

Μάθετε επίσης ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ!

Όχι επειδή φταινε οι ίδιοι, όσο επιδέξιοι και να ναι!

Απλά το παιχνίδι αυτό δεν επιλύεται!!!!!!!

Αρκεί να σημειωθεί ότι το τμήμα προχωρημένων μαθηματικών του Μ Ι Τ που συστάθηκε ειδική ομάδα για την μελέτη του Tetris, κατέληξε μετά από χρόνια ερευνών στην απόδειξη της ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!

Ανήκει στη περίφημη κατηγορία των NP-Complete προβλημάτων, όπου ο χρόνος επίλυσης αυξάνει εκθετικά όσο επιχειρείται μια αυξανόμενη βελτιστοποίηση κάποιου απ τους σκοπούς του παιχνιδιού-προβλήματος.

(Κάντε μια δοκιμή και θα το διαπιστώσετε!)

Η σχετική έκθεση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.atlascom.gr/TETRIS/Tetris_is_Hard_Even_to_Approximate.pdf


Το τραγικό είναι ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι επιστήμονες δεν κέρδισαν το παραμικρό, αφού την εποχή της εφεύρεσης αυτής, το τότε Σοβιετικό καθεστώς απαγόρευε την εμπορική εκμετάλλευση για ίδιον όφελος!

Οι σοβιετικοί τότε, όπως έχει πλέον διασταυρωθεί, το είχαν διοχετεύσει στη δύση με σκοπό να αποδείξουν την υπεροχή της σοβιετικής επιστήμης σε όλα τα επίπεδα, ως απάντηση στα δυτικά παιχνίδια αποβλάκωσης, τύπου packman και space-invaders.

Μάθετε ότι από μαθηματικής πλευράς έχει μελετηθεί περισσότερο απ το σκάκι, μελέτη που άγνωστο ακόμα για πόσο θα συνεχίζεται!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δωρεάν εκδοχή του Tetris για Η/Υ υπάρχει στο http://www.astatix.com/crazytetris.php


Όσοι ενδιαφέρονται για τη μαθηματική, προγραμματιστική πλευρά του πεντόμινο ας δουν και το http://godel.hws.edu/java/pent1.html

To Tetris όπως είπαμε ανήκει στο χώρο επίλυσης προβλημάτων τύπου NP-Complete που σημαίνει " Non-deterministic Polynomial Time " και τα οποία είναι τα δυσκολότερα και πιο απλησίαστα, με κλασικούς μαθηματικούς τρόπους επίλυσης, προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά ( NP-Complete) με όλες τις συγγενείς επεκτάσεις αφορούν το σύνολο των προβλημάτων μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Στις συγκοινωνίες κάθε είδους, μισθοδοσίες και κόστος σε επίπεδο κρατών, οικονομικές εκτιμήσεις για μετακινήσεις κεφαλαίων, και πολλά ακόμα!!

Πληροφορίες γύρω απ τα NP-Complete προβλήματα για αρχή, καλό είναι το http://en.wikipedia.org/wiki/NP-Complete

Από ιατρικής πλευράς η διεπαφή αυτή έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη βελτίωση των αντανακλαστικών.

Η έρευνα της Ιατρικής σχολής του Harvard έγινε σε μεγάλο δείγμα εθελοντών, όπου εθελοντές έπαιζαν Tetris για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας.

Κατόπιν κοιμόντουσαν και , μετά την αφύπνιση γινόταν πλήρης και αναλυτική καταγραφή των ονείρων τους.

Κάποιοι είχαν ιστορικό αμνησίας, κάποιοι ήταν πολύ έμπειροι, και κάποιοι είχαν ψυχικές διαταραχές.

Τα όνειρα όλων είχαν άμεση σχέση με την δομή του παιχνιδιού καθώς σε όλους σχεδόν, η ονειρική επιδίωξη ήταν η όσον το δυνατόν τελειότερη απόδοση στο παιχνίδι.

Πράγμα που σημαίνει ότι, κατά την διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αναπλάθει και δοκιμάζει ένα πλήθος στρατηγικών και μεθόδων, με σκοπό την βελτίωση μέσα στο καινούριο περιβάλλον.

Όπως καταλάβατε, ο εγκέφαλος αγωνίζεται να αφομοιώσει τις νέες διαδρομές και διεργασίες στις οποίες τον υποβάλουμε να μαθαίνει,....σε έναν ασυνείδητο κόσμο!

Επίσης απίστευτες αγχολυτικές ιδιότητες οι οποίες αποδείχθηκαν πέραν κάθε αμφιβολίας, αφού όσοι απ τους εθελοντές είχαν ιστορικό φοβικών συνδρόμων, άρχισαν σταδιακά να τα αποβάλλουν!!

Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω, πήρατε μια ιδέα τι είναι το Tetris επί της ουσίας, γι αυτό όταν δείτε κάποιον να παίζει Tetris ακόμα και στο κινητό του, μην τον περάσετε για παλιομοδίτη, γιατί το πιο πιθανό είναι να οξύνει το μυαλό του...ακόμα κι αν δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος!

Θέλω να εκφράσω την συμπάθεια μου στη Ρώσικη επιστημονική κοινότητα, (όχι μόνο για την τελειότητα χωρίς λύση που δημιούργησαν), αλλά και για την απίστευτη τεχνολογική τους υπεροχή και σε άλλα πράγματα. (Προσωπική γνώμη)

Απολαύστε λοιπόν Tetris...όπου το βρείτε!

15.4.06

Φτιάξε τον δικό σου Skype Server!


Ας αφήσουμε τις χαιρετούρες και ας μπούμε κατ ευθείαν στο θέμα!

Το κυριότερο είναι ότι θέλει σύνδεση adsl, (για να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής) και όχι dial up για νά πετύχουμε αυτά που θέλουμε...

Βέβαια για την εμπειρία και μόνο, και έτσι το δοκιμάζουμε.

Τι είναι όμως το SΚYPE ?.....γιατί κάποιοι συνάνθρωποι μας μπορεί να μην το γνωρίζουν!

Οπως μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έφερε τα πάνω-κάτω στο θέμα των χρεώσεων και μόνο, (δεν είναι λίγο πράγμα) των τηλεφωνημάτων!!

Επίσης ότι κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους (εταιρίες κινητής τηλεφωνίας...αλλά και σταθερής) βλέπωντας κάτι τέτοιο να γίνεται πρωτοσέλιδο....και μ αρέσειιιι!!

Εσεις τώρα.... δεν καταλάβατε ποια εφημερίδα είναι, γιατι είπα να χρωματίσω λίγο τον τίτλο!

Βέβαια η ανταπάντηση δεν θα αργήσει και απο αυτούς να έρθει, και απ ότι μου παν οι έγκυρες πηγές μου..το μελλοντικό σενάριο που θα παίξει είναι το εξής :

Aν έσυ έχεις π.χ vodafone (korio*), και έχει και ο άλλος vodafone (korio*) θα μπορείτε να καλείτε ο ένας τον άλλον σαν να υπάρχει εσωτερικό νούμερο..χωρίς χρέωση).

Το πιο πάνω σενάριο ήδη παίζει σε εταιρικούς λογαριασμούς, με παράδειγμα την εταιρία που εργάζομαι όπου τα κινητά μας ανήκουν σε εικονικό δίκτυο (VPN), με συνεχόμενους τετραψήφιους αριθμούς.

Το σχήμα αυτό θα είναι η αποφασιστική επόμενη κίνηση και στους υπόλοιπους πελάτες (ιδιώτες) εκτός των εταιριών...γιατί το ήδη υπάρχον μοντέλο χρέωσης...εε, είναι λίγο ακριβό!!

Να σας πώ κι ένα μικρό μυστικό??

Το ξέρατε ότι όταν είστε π.χ στην Αθήνα, και καλείτε μια περιοχή της Ελλάδας (ας πούμε θεσσαλονίκη) το τηλέφωνο σας μεταβιβάζεται στην πρώτη κοντινή του κυψέλη....αλλά απο κεί και πέρα η ίδια η εταιρία κινητής τηλεφωνίας ανεβαίνει χωρίς χρέωση μέχρι την θεσσαλονίκη..κατ τ άλλα εσύ, εγώ κι ο καθένας μας πληρώνουμε standard ποσό για όλη την ενδοχώρα......

OOOOOps!!!

Λέμε δηλ. για άλλη μια φορά το γνωστό ελληνικό τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι.....

Η χρέωση λοιπόν θα αφορά μόνο δίκτυα και υπηρεσίες εκτός της ίδιας εταιρίας...πολιτική που πιθανόν θα ακολουθήσουν, η θα μας σερβίρουν όλοι μαζί παράλληλα!

Για το συγκεκριμένο θέμα...νομίζω ότι λέγετε ΑΓΓΟΥΡΙ....που όσο πιο βαθιά μπαίνει, τόσο πιο πολύ πονάει!!

Ετσι είναι...όταν θα μπορούν να έχουν όλοι adsl, και συσκευούλες αυτόνομες VoIP με φθηνή χρέωση, η και τα pc τους μόνο με την εφαρμογή...τόσο θα πονάνε κάποιοι.

Skype λοιπόν είναι Τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ, η αλλιώς το αποκαλούμενο VoIP (Voice over Internet Protocol).

Προσωπικά το δουλεύω πάνω απο ενάμιση χρόνο...στην αγαπημένη μου πλατφόρμα (Linux), όπου και υπάρχει για αρκετές διανομές.. φυσικά με τον πηγαίο κώδικα,....που σου επιτρέπει να το ξεβρακώσεις και να δείς αν υπάρχει κακόβουλο στοιχείο μέσα!!

Μπορεί βέβαια να το εγκαταστήσει ο καθένας στο pc του, είτε windows έχει, είτε linux, και να το δουλέψει και αυτόνομα σαν εφαρμογή να δει αν του αρέσει κι όλας.

Αγγλικά ξέρετε, μεγάλοι άνθρωποι είστε..μια βόλτα στο site και θα καταλάβετε τι γίνεται.

Εδώ όμως ΔΕΝ θα πώ περισσότερα γιατί ο σκοπός είναι να φτιάξουμε έναν Skype Server, (αλλωστε αυτό είναι το θέμα) που θα τρέχει σε φθηνό hardware, (υπολογιστικό σύστημα) σε λειτουργικό Linux, (για αξιοπιστία) εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, το αποκαλούμενο 24/7 για αυτούς που γνωρίζουν, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα pc όπου μόνο την πρώτη φορά χρειάζεται οθόνη, πληκτρολόγιο, CD-ROM, floppy, mouse και λοιπά, για την ρύθμιση του.
Αφού το ρυθμίσουμε, τα ξηλώνουμε, και το έχουμε στην άκρη του σπιτιού μας, η της επιχείρησης μας..και το ξεχνάμε!!

Υπήρχε η ιδέα να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά και adsl δεν έχω (για να το χαρώ), και εκδότης δεν είμαι για να το παρουσιάσω...

Οπως καταλάβατε με προλάβαν οι εξελίξεις.. αλλά χαλάλι που λέμε!

Ενα απο τα αγαπημένα μου περιοδικά είναι και αυτό της φωτογραφίας..όπου κάπου στις τελευταίες σελίδες του έχει αυτή την κατασκευούλα, και εγω απλά.... θα την αποδώσω στα ελληνικά!

Η σχετική σελίδα με την κατασκευούλα...για να συνεχίσουμε κι όλας!

Κατασκευάζοντας τον Skype Server πρέπει να δούμε τι χρειάζετε απο software, αλλά και απο hardware!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Διανομή FEDORA CORE 3

(Επίσης υποστηρίζεται η SUSE 9, MANDRIVA 10.1 , και DEBIAN 3, η νεώτερη).

Λόγω του ότι η υποστήριξη σε add-on για το Skype σε linux είναι περιορισμένη και χρειαζόμαστε το κομμάτι του SkypeMate για την δουλειά μας, θα περιοριστούμε στην διανομή Fedora Core 3.

Η Fedora μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το κρεβάτι δοκιμών (test bed) της RED HAT, όπου σχεδόν ανάλογη τακτική ακολουθεί και η Novell με το OSS απ την στιγμή που εξαγόρασε την SUSE.

400 MHZ επεξεργαστή!!

128 MB RAM.

10 MB κενό χώρο στον σκληρό δίσκο, οπου ο δεύτερος μπορεί να είναι 10 GB το πολύ.

Κάρτα ήχου.

(Η κάρτα θα πρέπει να υποστηρίζεται σαν hardware απο το linux και να παίζει με ALSA).

ADSL γραμμή φυσικά!!

Skype to Phone Adapter.

Αυτό είναι το skype to Phone adapter που χρησιμοποιώ εγώ..μπορεί να μην έχω adsl, αλλά έχω πειράματα.

Το βρίσκουμε πλέον παντού, γύρω στα 60 ευρώ αν θυμάμαι καλά!

Το μόνο απαραίτητο πράγμα που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι το Skype στο linux είναι μία Qt εφαρμογή, και ότι το API χρησιμοποιεί το D-BUS.

Απενεργοποιούμε επίσης το screen saver όταν εγκαταστήσουμε την διανομή Fedora, γιατί δεν θα υπάρχει κανένα screen να το κάνουμε save στο μέλλον.

Επίσης το power stand-by γιατί θα έχουμε πρόβλημα και είναι αυτονόητο!!

Μέχρι αυτού του σημείου που διαβάσατε και μπορούσαν να το κατανοήσουν και οι χρήστες Windows έχει καλώς!!

Παρακαλώ όπως αποχωρήσουν πλέον, γιατί αρχίζουν οι οδηγίες εγκατάστασης για Linux που θα μεταφερθούν αυτούσιες απ το περιοδικό...και είναι λίγο ακατανόητες για χρήστες των Win.

Σαφώς λοιπόν και τους ευχαριστώ!!!! (^_^)

1. Πρώτα συνδέουμε το usb adapter, και κατόπιν επάνω του την τηλεφωνική γραμμή.

2. Εχουμε εγκαταστήσει την διανομή και μπαίνουμε στο γραφικό περιβάλλον της.

3. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το Skype σε RPM (εύκολη λύση), η αν είμαστε κονσολιέρηδες ( Command Prompt) με το χέρι γράφουμε το /etc/dbus-1/system.d/skype.conf που θα το δημοσιεύσω αν και εφ όσον προκύψει απο δική σας ζήτηση.

4. Κατόπιν ξεκινάμε το skype και κάνουμε login.

5. Βεβαιώνουμε ότι ξεκινά αυτόματα στο login, και τσεκάρουμε το box {remember my password}.

6. Αν θέλουμε τον Skype Server για χρήση 24/7 θα πρέπει να δείξουμε και στους άλλους χρήστες το status μας, που θα πρέπει να είναι συνεχώς on line.

7. Γυρνάμε σε superuser mode πληκτρολογώντας su, και δίνουμε τον κωδικό του root.

8. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το SkypeMate.zip αφού βεβαιώσουμε ότι τo skype to phone adapter που θέλουμε είναι συμβατό...καλό είναι να το κάνουμε πρίν το αγοράσουμε!!

9. Αλλάζουμε την άδεια χρήσης για να εγκαταστήσουμε το SkypeMate , και να το κάνουμε εκτελέσιμο δίνωντας:

skype@fc3 : ~$ chmod +x (άδεια που θέλουμε) install-SkypeMate.

10. Κατόπιν τρέχουμε το install πρόγραμμα.

skype@fc3 : ~$ ./install-SkypeMate.

11. Βγαίνουμε απο superuser mode και κάνουμε reboot....οπου και ξανακάνουμε login.

12. Διπλό κλίκ στο εικονίδιο του SkypeMate στο desktop (/usr/din/SkypeMate το path του).

Θα πρέπει να δούμε λοιπόν ένα παράθυρο όπου μας ρωτά αν μπορεί να δώσει άδεια στο SkypeMate να χρησιμοποιήσει το API του για να ξεκινήσει το Skype.

Τσεκάρουμε το box Do not ask me again, και πατάμε Yes.

13. Επιλέγουμε το usb to phone adapter σαν audio device για τις κλήσεις, μέσα απ το μενού του skype.(Tools->Options->Hand/Headsets).

14. Επόμενη δοκιμή είναι να καλέσουμε το γνωστό echo 123 call-testing service να δούμε αν δουλεύει.

Αν θέλουμε να καλούμε σταθερά και κινητά θα πρέπει να αγοράσουμε χρόνο SkypeOut, και αν θέλουμε να λαμβάνουμε κλήσεις θα πρέπει να είμαστε γραμένοι στο SkypeIn.

Το ευχάριστο είναι ότι όλα βρίσκονται στο site του Skype, και το ακόμα πιο ευχάριστο (επιτέλους!!) είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται στο μοντέλο των cheap rates!!

Δεν μας έχουν δηλαδή στην ίδια μοίρα με την Ελβετία!!!..(χιούμορ)

Πηγή ενημέρωσης : www.linuxjournal.com/article/8644.

Συνεχίζεται.............πολύ-πολύ σύντομα!!

2.4.06

H microsoft ενεργοποιεί ότι θέλει!( ωραία χακιά!!)


Εύκολα, άνετα, γρήγορα, και αποτελεσματικά!!!

Οταν αγοράζουμε ένα pc, παίρνουμε μαζί και ένα cd, το οποίο είναι είτε το λειτουργικό Windows Xp, (μπρρρρ), είτε το restore cd, το οποίο είναι η εικόνα του σκληρού μας δίσκου όπως ήταν την στιγμή της εγκατάστασης.

Σωστά??...Πολύ σωστά μέχρι εδώ.

Διαβάστε παρακάτω ένα απ τα κατορθώματα μου, κάποια στιγμή που έφαγα το φλάς!

Μέσα λοιπόν στη θήκη με τα cd μου είχα και το restore cd απο το laptop μου, ένα fujitsu siemens.

Αφού είχα λοιπόν στην διάθεση μου και ένα pc για πειράματα (hewllet packard dx 2000), λέω:

Δέν κάνω ένα φορμάτ, προσέξτε τώρα....να περάσω στο Hewllet packard, το restore cd απ το laptop μου fujitsu siemens!!!.....καμία σχέση βέβαια, το πολύ πολύ να κρασάρει σκέφτηκα, γιατί δεν έχει καμία σχέση το ένα pc(hardware), με το άλλο!!!

Ξανά σωστά μέχρι εδώ??.....ξανά σωστά...

Πάμε παρακάτω...

Αν μέχρι εδώ φαίνεται λίγο παράλογο ότι έγινε τελικά το φορμάτ κανονικά, και ξεκίνησαν τα Windows επίσης κανονικά, που να δείτε παρακάτω!!!!

Είμαι λοιπόν στο γραφικό περιβάλλον των Windows Xp, (βρε μπρρp ξανά) και ξαφνικά....πετιέται σαν να μην πώ....το γνωστό, κλασσικό pop-up παράθυρο όπου με ενημερώνει να τα ενεργοποιήσω μέσα σε 30 μέρες για να συνεχίσω να τα χρησιμοποιώ!!!

Προσέξτε τώρα!

Αποφασίζω να κάνω τηλεφωνική ενεργοποίηση, παίρνωντας τον αριθμό κλήσης που εμφανίζεται για την Ελλάδα όπου ακούγωντας το .."ρομπότ" εισάγω το product key του fujitsu siemens....στο hewllet packard...όπου λογικό είναι να φάω τα μούτρα μου και να μην ενεργοποιούνται τα Windows, γιατί οι δύο υπολογιστές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ μεταξυ τους!!!

Ξανά σωστά μέχρι εδώ?.....ξανά σωστά!

Δεν είπα όμως ακόμα την τελευταία μου λέξη...γιατί αυτό που θέλω να κάνω θα το κάνω...ο κόσμος νά ρθει ανάποδα!!

Είναι να μην βρώ δυσκολία, η αντίσταση κάπου!!!...θα λιώσω στην κυριολεξία μέχρι να βρώ λύση,( η να το κάνω να δουλέψει για μένα, όπως άλλωστε είναι κι ο τίτλος του blog μου) γιατί έτσι μ αρέσει!!

Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο, αυτή τη φορά για να μιλήσω απ ευθείας,....περιμένωντας να συνδεθώ με έναν απ τους πρώτους διαθέσιμους εκπροσώπους της εταιρίας που θα με εξυπηρετήσει....(έτσι λέει η τσούπρα του τηλεφωνικού κέντρου)κάνωντας τον παρακάτω διάλογο!!

.....ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ....

microsoft :
Καλημέρα σας, ονομάζομαι Γιαννακόπουλος(υποθετικό όνομα) , πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω??

Εγώ : (ύφος βλαμένου δεκαπεντάχρονου που δεν έχει ξαναδεί κομπιούτερ στη ζωή του)
Καλημέρα σας,..ξέρετε ξαφνικά ο υπολογιστής μου άρχισε να μου λέει ότι πρέπει να κάνω restart, και φαντάστηκα ότι μάλλον πρέπει να κόλλησα κάποιον ιό ,(μπορεί και κόρη,..χε..χε) και αποφάσισα να κάνω φορμάτ,...αλλά μάλλον κάτι δεν κάνω καλά με τούς αριθμούς που μου ζητάει, ( τις πέντε πεντάδες του product key) και μου λέει ότι δεν είναι έγκυρος!!!

microsoft :
Μάλιστα κύριε, πείτε μου σας παρακαλώ τι υπολογιστή έχετε?

Εγώ :
Ενα...εεεεε...χούλετ πάκαρντ.

Microsoft :
Μάλιστα, μου λέτε κύριε σας παρακαλώ μία-μία πεντάδα αριθμών??

Εγώ : (σκέφτομαι σε κλάσματα ότι η δουλειά πάει καλά, άρα μ.....ας είμαι να του δώσω το πραγματικό κλειδί απ το fujitsu siemens??)
Ενώ με τα μάτια κοιτάω το πραγματικό μου κλειδί...σε μια λευκή κόλλα χαρτί ακαριαία...ΠΑΡΑΓΩ, ΓΕΝΝΑΩ,..μιά άσχετη πεντάδα που μού ρθε στο μυαλό και του την δίνω, ενώ παράλληλα σκέφτομαι ότι.... σιγά μην το βρεί έγκυρο!!!

microsoft :
Ωραία κύριε συνεχίστε τώρα και με τις υπόλοιπες πεντάδες.

Εγώ:
Του έδωσα όλες τις πεντάδες κανονικά, περιμένωντας τώρα να μου πει ότι δεν είναι έγκυρο το κλειδί, και πώς να ναι αφού το βγαλα απ το μυαλό μου!!
Ομως........

microsoft :
Περιμένετε κύριε δυό λεπτάκια το πολύ να επιβεβαιώσει το σύστημα.

Εγώ : (όσο περίμενα σκεφτόμουν, σιγά μην το αποδεχτεί..τι να λέμε τώρα!!)
Μάλιστα, περιμένω!..(απαντάω)

microsoft :
Πολύ ωραία κύριε...σημειώνετε μία-μία τις πεντάδες?

Εγώ : (έχω μείνει ξερός εν τω μεταξύ, γιατί έχω αρχίσει και βάζω πεντάδες στα κελιά!!)
Μάλιστα...........απαντάω!

microsoft : (αφού έχω περάσει και τις πέντε πεντάδες)
Τώρα πατήστε next, και μετά finish.

Εγώ : (το κάνω και μένω μ....ας, γιατί έχει γίνει η ενεργοποίηση, και όλα δουλεύουν περίφημα με τις ευλογίες της microsoft).
Μάλιστα...λειτουργεί κανονικά....του απαντάω!
Σας ευχαριστώ πολύ....... (^_^)

microsoft :
Σας ευχαριστούμε πολύ που καλέσατε κύριε, καλή σας μέρα.

Εγώ :
Σας ευχαριστώ και γώ ....καλή σας μέρα.....................(^_^) (^_^).


......ΤΕΛΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ....................................

Προσοχή!

Μπορείτε να δοκιμάσετε και σεις την τύχη σας, αλλά να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις που πιθανόν θα γίνουν, όπως:

Τι pc έχετε?

Γιατί κάνετε φορμάτ?

Αλλά και να δώσετε:

Ενα product key....

Μάρκα υπολογιστή.....

και να σας "κόψει" λίγο παραπάνω εκείνη την ώρα αν ρωτήσουν κάτι άλλο, και προπάντων ΜΗΝ ΨΑΡΩΣΕΤΕ!!!

Καλή επιτυχία....

Υ.Γ

(Το χω κάνει πάνω απο 25 φορές!!!)

Ενας φίλος μου δωσε την ιδέα μήπως γίνεται ενεργοποίηση και σε προιόντα όπως το office... ..πλάκα θά χει!!!

Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά αν θέλει να το κάνει κάποιος, ας το κάνει και μου λέει την εμπειρία του..

Αυτό έκανα εγώ, αυτό σας λέω!!

Τα σχόλια δικά σας....

Μην αγοράσετε Blu-ray η HD-DVD δισκάκια!!


Σιγά μην το κάνει κανείς όταν έρθει εκείνη η ώρα, αλλά λέμε...

Θεωρώ πολύ πιό σημαντικό αυτό, παρά το αν θα πάει η Βίσση στο διάολο, η στη γιουροβίζιον...(άσχετο).
Δεν μου κάνει, κι αυτό είναι άλλο κεφάλαιο που δεν θ ασχοληθώ παραπάνω!

Στο θέμα μας τώρα που είναι σοβαρότατο, αφορά ελευθερία και δικαιώματα, και οι "μεγάλοι" πάνε να μας την φέρουν.... πάλι πισώπλατα!!!

Επειδή έχω μια τάση μόνιμα να ανήκω στην μειοψηφία, με αντιδραστικό πνεύμα (και λοιπά μειονεκτήματα) και όχι να κάθομαι δίπλα σε "αγγέλους" , και να διαβάζω τις μπουρδολογίες του πάμπλουτου μεν, αλλά πανηλίθιου πλέον απο συγγραφική άποψη πάολο κοέλο, ένα απ όλα που μ ενοχλεί είναι και το παρακάτω θέμα.

Διαβάστε και θα καταλάβετε, σημειώνωντας ότι υπάρχει και εδώ. ,..ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση μου ήδη έχουν αρχίσει να "κόβουν" βόλτες...απ ότι φαίνεται!!

Why you should boycott Blu-ray and HD-DVD?

This page details all the things that are wrong with the next generation DVD players, and why you don't want any part of it.

If you purchase a Blu-ray or HD-DVD player to watch high definition movies, you are essentially saying that you are perfectly ok with everything on this page, and that's depressing.

Therefore, I ask you to vote with your wallet and boycott Blu-ray and HD-DVD.
If you've ever watched HDTV, you know what a treat it is.
At 5 times the resolution of normal television, it looks fantastic.

I would love to be able to purchase or rent HD movies to watch at home.
But I just can't bring myself to do it, for the reasons listed.
This is all very unfortunate.
They have lost me as a customer.

I hope to persuade you as well.
There are a lot of acronyms on this page, so here are some quick definitions for you:

DRM - Digital Rights Management - technology to restrict what you can do with media you purchase

AACS - Advanced Access Content System - the DRM scheme used for both Blu-ray and HD-DVDBD+ - an addition to AACS for Blu-ray discs, that provides additional restrictions to what you can do

MMC - Mandatory Managed Copy - a theoretical way for you to make a legal copy of a movie

HDCP - High-bandwith Digital Content Protection - Encryption of data over digital connections

HDMI - High Definition Multimedia Interface - A digital connection found on most new HDTV's, all HDCP compliantDVI - Digital Visual Interface - Precursor to HDMI, found on many older HDTV's, however if it is not HDCP compliant, it's worthless for Blu-ray/HD-DVD.

MPAA - Motion Picture Ass. of America - trade organization representing the major movie companies

RIAA - Recording Industry Ass. of America - trade organization representing the major music companies

Reasons to be outraged by Hollywood

If your HDTV does not have an HDMI port, or an HDCP-compliant DVI port, you won't be able to watch HD movies in high definition
.

Bad news for the 3 million people
in the US who don't have digital HDTV's and will only be able to connect over analog (component) cables - your movies will be downsampled to 1/4 their resolution, making them essentially the same as a standard DVD.
Only one studio (Sony) has stated they won't enforce this downsampling, but, they can always change their mind again later.
Now, the studios are understandably scared of an open, high quality, digital video interface, so they are insisting that your TV supports digital encryption to fully enjoy its new movies.
This helps them to sleep better at night, but realistically only the honest people will be inconvenienced. Someone will likely figure out a way around it, given enough time.

On a similar note, you will also have problems playing these movies on your computer with an internal Blu-ray or HD-DVD drive.
If you don't upgrade to an HDCP compliant video card and monitor, you're screwed.
An HDCP compatible video card is different than a compliant one, and will not work.
AACS means that Blu-ray and HD-DVD will never be compatible with free software
, affecting nearly everyone that wants to view these movies on their computer but isn't running Windows or Mac OS X.

While this is a minority of computer users, they should not be ignored. Some might say history is doomed to repeat itself.

Mandatory Managed Copy (MMC) theoretically allows things such as making legal backups and streaming content from one part of your house to another, but the studios have the option of charging you money
to do that.
The first batch of HD players won't even support MMC
.
As well, all aspects of MMC will require your player to be connected to the internet
, which isn't inherently bad, but is certainly open for abuse. Besides, what if you don't have an available internet connection close to your home theater?
What if you don't have broadband? Answer: Too bad.
More details re: MMC can be had in this insightful interview with an HD-DVD rep.
It's amazing that a thing like MMC even exists, considering this
.

Choice quote:
"Even if CDs do become damaged, replacements are readily available at affordable prices". Translation: please purchase another copy of content you have already paid for, thank you.

The MPAA and RIAA think that DRM is more important than human life
. Wow.

"Hacking" your player, for example to remove the region coding, or playing a bootlegged disc, may lead your player to self destruct
. (Only applies to Blu-ray and BD+ from what I can gather).
More about internet connections: the MPAA originally wanted that to be a requirement just to play these movies.
They have since changed their mind.

They also originally considered having each disc being playable by only one player
, meaning that if you played a new movie in your player, your friend couldn't watch the same disc in his player. Again they changed their mind, but that it was even considered is pretty shocking.

Other reasons you don't need HD-DVD or Blu-ray

The biggest lie of all is that we even need these new technologies to have HD video on a disc.
DVD video has been around for almost 10 years now, and since then vastly superior video compression technologies have been introduced, namely MPEG-4 and all its variants (h.264, DivX, XviD, etc).
These compression formats are absolutely amazing in regards to size vs quality.
A hi-def movie in any of these formats could easily fit onto a normal DVD, let alone a dual layer one.

The only problem is that you can't really 'update' your existing player.

In the consumers' best interest, what they would do is release new DVD players that not only supported these newer formats, but also had the ability to be upgraded for future technologies.
We wouldn't need these expensive blue lasers to fit more data on a disc.
Unfortunately, this solution doesn't line the pockets of shareholders and executives, so it is unlikely to happen.
The jump from VHS to DVD was dramatic and obvious - superior video quality, digital surround sound, non-degrading storage format, multiple audio tracks, bonus features, etc.

The jump from DVD to the next generation does not provide any benefits other than higher resolution, which to be fair is a great reason to want that upgrade, but there's nothing else, plus DVD's still look pretty damn nice to most people.
Don't fall for the "better sound" hype either. 5.1 channel Dolby or DTS is pretty much the best it's going to get.

Do you really want more speakers behind you
than in front of you?

The players and the media are going to be extremely expensive.
HD-DVD players will run $500, Blu-ray will be $1,000, and those are minimum prices.
Most of the movies will retail for over $30.
For computer storage, blank media will also cost around $30 minimum.
Surely these costs will drop over time, but that combined with the format war (see next point) makes it obvious that you should wait a bit before jumping on.
Toshiba is also only shipping 10,000 HD-DVD units for intial launch, indicating they're not expecting spectacular sales.

Blu-ray vs. HD-DVD will be a format war, leaving both consumers and retailers very frustrated
.
Do you want to gamble with investing thousands of dollars in a technology that may not be around in a few years?
Some studios will only release their movies on one or the other format (Sony Pictures obviously will only do Blu-ray), which means if you want access to all possible movies, you will either have to buy both players or get a dual-format player.
Chances are both formats will not be very successful, because of the insane costs and the fact that most people do not own HDTV's. Besides, the future is probably video on demand, not on disc.
Even Bill Gates agrees
(scroll to the bottom of that page).

The public is not ready for a new format already.
A lot of people have spent a lot of money building their DVD collections, a format that just became mainstream ~5 years ago.

Do you really want to go out and replace all of those movies?


These new players will be backwards compatible with your old movies for sure, but if you just blew a grand on a shiny new player, you're going to want to watch your favorite movies in all their HD glory, right?

Haven't you ever heard someone say, "Well, looks like now I have to buy another copy of the White Album" ?

Επίσης περάστε κι απο δώ

Τα σχόλια δικά σας....